Faglig Tirsdag #2: Træn med overskud

af | 2. jul 2019

Faglig Tirsdag #2: Træn med overskud

En af fejlfortolkningerne i træning er, at man altid skal gå all-out, gerne kaste op eller ihvertfald lave et nyt max forsøg i alle løft. 

I dag vil jeg opfordre til at træne som om i også skal træne godt imorgen.
Til at træne med overskud. 

Hver gang du styrketræner, sætter du høje krav til dit nervesystem og bicepsosaurusser. 

Forestil dig, at dit nervesystem er en spand. Du bestemmer selv om du vil være en rød spand, ternet spand eller en glimmer spand. Det er bare din personlighed. 

Men du bestemmer ikke 100% selv hvor stor den spand er. 

Du kan fylde mange ting ned i spanden, og alt afhængig af hvor krævende det du fylder i den er, vil spanden blive hurtigere fyldt op. 

Ovenstående eksempler af “max” og “opkast” er ting, der fylder spanden ret hurtigt. Opkast endda i bogstaveligste forstand. 

Når spanden er fyldt op, flyder den over og så giver din krop (din spand) på en eller anden vis til udtryk, at du har hældt for meget i. 

Nogen får ondt, nogen bliver meget trætte og nogle mennesker føler deres træning er “off”. Det er forskelligt fra person til person. 

Sådan kan overskud se ud.

Alt andet lige er det ikke en optimal tilstand. 

Formålet med styrketræning er stille og roligt at gøre spanden større, så den kan indeholde mere.

Kendetegnet ved hyppige fraser brugt ved personer, der træner “Jeg føler mig friskere”, “Jeg har mere energi” og “jeg er gladere”. Max forsøg fylder somsagt spanden ret hurtigt, og vil uden tvivl påvirke din træning dagene efter – og give dig et par dårligere træninger, hvor du træner på grænsen af en overfyldt spand.

 

Hvad kan du gøre?

For at spanden kan blive større er det en god idé at træne med overskud og energi til mere, fordi du også skal have energi til at træne spanden større dagen efter, fordi du også skal have energi til at træne spanden større dagen efter (osv). Des færre træninger du har med overskud fordi du har fyldt spanden for hurtigt, des længere tid skal der bruges på at hælde lidt ud af spanden og være klar til at fylde i igen. 

Husk dig selv på det næste gang du vil lave en Finisher, bare fordi, eller du lyster at improvisere et max forsøg. 

Træning med overskud -> Flere gode træningspas -> Mere godt liv -> stor glimmerspand

Mvh. Niklas Meier
Originalt udgivet d. 4/12/2018 på Instagram