Faglig Mandag #1: Deload

af | 1. jul 2019

Faglig Mandag #1: DELOAD

 

Hvis der er en ting jeg ikke har gjort længe, så er det at dele lidt ud af andet af det jeg kan end politisk ukorrekte videoer. 

Jeg vil også gerne lidt tilbage til, at fortælle om det jeg arbejder med i hverdagen.

Ligesom med fredagsvideoerne fra oldtiden vil jeg foretrække at holde det lavpraktisk: Mest muligt information direkte til brug. 

I dag tager jeg derfor fat i min egen darling denne uge: Deload. 

Hvad er Deload?

Deload er en af de mere oversete aspekter af træning, ofte sat bagerst i bussen ift storebror “progressiv overload” og storesøster “Arm træning”. Deload er et koncept baseret på mindre træning i en periode, istedet for mere. 

Oftest ligger den i forlængelse af en periode med øget volume og/eller intensitet. 

I den klassiske Brocef-træningsforstand kan det virke counter-productive, at træne mindre – i realiteten har det modsat counter-productive virkning (dobbelt negativ betyder positiv virkning. Var det kringlet?). Deload ligger ofte efter 4-8 uger af konstant øget træning, og varer ca. en uge. 

Her viser jeg hvordan det føles indeni når man skal deloade.

 

Når mine klienter spørger hvornår den placeres bedst, tager vi gerne en snak om hvordan træningen går LIGE nu. 

Kendetegn på deload-tid er: trættere end normalt, svagere end normalt, ømmere end normalt, dårligere end normalt og en generel følelse af “at være off”. Ej at forveksle med livet som forælder, hvor denne tilstand anses som værende normal, og hvor deload-tid er en kraftig forværring af ovenstående. 

Alternativt kan man vælge at indlægge den “forebyggende” efter et fast antal uger.

Det kræver dog helst en ret solid (og ærlig) indsigt i egen/klienters træningstilstand og restitutionsevne. 

I praksis bygges en deload op om fortsat at træne, men på nedsat blus. Eksempelvis ved at halvere volumen, nedsætte intensiteten med en 20-40% eller finde et teknisk fokus i få øvelser og træne på tekniske kilogram. 

Overordnet set: Do less. 

Deload giver dit nervesystem mulighed for at restituere lidt ekstra, og så oplever jeg personligt ofte en øget lyst til at træne igen, hvis det har været lidt svært at komme afsted.

Deload er pisse fedt på den måde. Se det som en uges pre-workout. 

Og husk at nyd det. 

Mvh. Niklas Meier
Originalt udgivet d. 26/11-2018 på Instagram