Bænkpres – opspænd

af | 27. jan 2017


Bænkpres bedre (og mere) med et bedre opspænd

Næste gang nogen spørger ind til dit bænkpres med det evigt legendariske spørgsmål: “Hva’ bænker du?”, bør du svare “Hvordan bænker du?”… Eller “1000”.
Det er nemlig rigtigt fedt at bænke, men det er federe, at kunne blive ved med at bænke. Og det at kunne blive ved med at bænke, hænger i stor grad sammen med hvor flot og forsvarligt du varetager dit bænkpres og din programmering omkring det.
Træning har også en korrelation mellem mængden af skadesfri tid du har i træningscenteret og mængden af fremskridt du opnår. Det kan godt være, det er fedt at køre høj intensive programmer med “grind”-teknik og desperat-overlevelses-træning (tænk på ham makkeren, der løfter røven helt i vejret i bænkpresset, skriger og har en spotter, der får jævnt store arme af at være spotter). Men det rigtige fremskridt kommer først, når du i en længere periode (gerne årevis) har kunne lave en øvelse kontinuerligt. Uge for uge. Træningspas for træningspas.
På den måde blive du ikke kun Yeti-stærk, men ligeså vel god til den bevægelse du udfører.
Så lad os tage skridtet videre fra sidste uges video om gode position i bænkpres, og se på hvordan du kan tilrettelægge dit opspænd, så du opnår de positioner en smule bedre (eller meget bedre, hvis du er ham makkeren med spotteren).

I dagens video får i:

på 4 minutter og 16 sekunder
– en hurtig opsummering af positionerne
– En gennemgang af enkelte aspekter af hvordan du kan opnå et simpelt og effektivt opspænd
– et hurtigt mythbust omkring frygten for “den svejende lænd” i bænkpres.
– ordet “patkas'” to gange. Af informative årsager, kan jeg fortæller, at jeg med PATKAS’ mener brystmuskulatur.

Tilføjelse til dagens video:

Husk altid at tænke formål med øvelserne igennem. Hvad skal du reelt bruge bænkpres til? Der findes rigtigt mange forskellige måder, at træne netop bænkpres bevægelsen på.
Hvis det handler om topstyrke og muskelhypertrofi er almindeligt bænkpres med vægtstang helt sikkert et godt bud.
Handler det kun om topstyrke, kan du med fordel bruge meget mere tid på opspændsgennemgangen end hvad jeg viser her, og arbejde en del mere i svejet (Både i den thorakal (øvre) del af ryggen og den lumbare (nederste) del af den).
Handler det kun om muskelhypertrofi kan et alternativ være at anvende håndvægte istedet for vægtstang, da du både kan opnå større bevægelsesudslag ligeså vel som tilrette vinklingen friere, så det rammer brystmuskulaturen mere.

Fortsat god træning, godt bænkpres, stor pat’kas’ og som altid: God kaf’!
Mvh. Niklas