Træn som dig selv

af | 9. sep 2019

Faglig Onsdag #3: Træn som dig selv

 

Du er ikke andre personer og andre personer er ikke dig. 

Det lyder mistænkeligt simpelt og logisk, ikke? Men trods det kan det være absurd svært at forholde sig til. 

Har du fået rettelser til din løfte teknik er det ikke ligmed, at de rettelser passer overens med det din ven/veninde/randomperson gør eller PRØVER at gøre. 

Vi er hver især bygget forskelligt, har forskellig alder, forskellig bevægelseserfaring, forskellig bevægelighed og forskellig målsætning med træning. 

Nogen er bygget rigtigt godt til highbar squats (ofte korte lår ift. Underben) og nogle vil foretrække et Lowbar squat (ofte lange lår ift. Underben). Imellem de to yderligheder er der en shitload af gradbøjninger ift ankel, -hofte og skulderbevægelighed samt måske det vigtigste: præference. 

I styrketræning bør vi anerkende forskellige teknikker i alle løft som retningslinjer, der kan tilpasses og tilpasses igen – og ikke lovpligtige, fastlagte regler for alle. 

Dine præstationer er dine egne

Ligeledes bør du ikke spejle dine præstationer i andres præstationer, hvis du er et andet menneske. Og det er du jo som oftest. 

Som 50-årig er du selvsagt et andet sted i livet end en 20-årig. Du bør (og kan) ikke forvente, at have samme overskud og tid til træning. Hvis du har, så fedt – jeg håber jeg bliver på samme måde!

Har du siddet på en kontorstol de sidste 20 år og ikke været aktiv, skal du ikke forvente at have samme bevægelighed eller styrke som en, der har dyrket gymnastik de sidste 20 år. Hvis du har – så fedt, og fuck dig en lille smule. 

Har du ikke dyrket eksplosiv elite sport tidligere, bør du ikke forvente at have samme power som en, der har det. Hvis du har – så fedt, og fuck dig en lille smule, dit forfærdelige overmenneske fænomen. 

Hvis du er i den heldige ende af den genetiske überpool, så nyd det – og fuck dig stadig en lille smule ‍♂️.

Men hvis du ikke er – så husk: du er og bliver dig selv, dine erfaringer, din genetik og dit udgangspunkt for bevægelse. 

Forhold dig til dig selv og søg at være og blive bedre ud fra dine præmisser. 

ALLE kan blive stærkere, mere udholdende og mere bevægelige. Især hvis de tager udgangspunkt i sig selv og er vedholdende.

Mvh. Niklas Meier
Originalt udgivet d. 12/12-2018 på Facebook og Instagram