Rygtræning – 3 øvelser til sundere skuldre

af | 10. feb 2017

Tre rygøvelser til sunde skuldre

Der findes helt naturligt en enorm mængde af forskellige rygøvelser, der kan laves for at få en stærk ryg. I denne video får i 3 øvelser, der med fordel kan anvendes i jeres rygtræning.
Alle 3 øvelser er baseret på, at de kan laves i alle typer af træningscentre og alle typer af mennesker. Fra atleten, der skal kaste en bold, og skal bruge stærke (og minimalt smertefulde) skuldre – til sekretæren på kontoret, der vil kunne holde sig oprejst og nakkesmerte-fri resten af sin tastaturelskende karriere.
Hvis i vil have en stærkere og mere balanceret krop, er ryg træning, og især klog ryg træning, essentielt.

Forhåbentligt kan øvelserne, videoen og teksten her også være med til at bidrage til, at jeres øvelsesvalg i egne træningsprogrammer bliver velfunderet og velovervejet.
Træning bliver bedre, når du har overvejet hvorfor du gør som du gør, og hvad det gør for dig, at du gør som du gør. Den sidste sætning her var virkelig lækker. Gør det!

I dagens video får i:

på 3 minutter og 24 sekunder,
– Mig, der bliver fanget med en kop kaffe lige når videoen starter
– baggrunden for valg af de 3 øvelser
– 3 øvelser til anvendelse i jeres rygtræning
– en kort forklaring på hvordan enkelte rygøvelser kan have carry over til andre typer.
– en desværre lidt ulæselig tavleskrift (medmindre man lige spidser øjne), men heldigvis forklarer jeg hvad der står. Note to self: Anskaf sort tavle-marker til næste fredag.

Tilføjelse til dagens video:

Der er tid, sted og formål i sin programmering med både disse isolerede øvelser og eksempelvis de tungere storesøstre: Bent Over Rows, pull ups og lignende.
Typisk kan i anvende denne tankegang ift. de øvelser, der er mulige at loade tungere: “Større vægt, større mulighed for at kompensere i sine bevægelser”.
Det er simpelt ift. max styrke, der er det nødvendigt, at løfte tunge(re) genstande for at blive bedre til at løfte tunge(re) genstande. Der vil (næsten) altid være en vis grad af kompensation i bevægelsen ved tungere løft, for at kroppen vender sig til at flytte lastbil-styrke fra punkt A til punkt B.
Dog kan man ved at bruge mere tid på de mere isolerede dele af bevægelserne hjælpe kroppen bedre på vej til at anvende “optimal bevægelse” i de tungere øvelser og samtidig sikre sig, at skadesfrekvensen holdes nede.
Begge dele kommer til sin ret i god programmering af styrketræning, men som med alt andet i styrketræning kommer det oftest an på formål, træningserfaring og egen kropsforståelse (og interesse).

Fortsat god fredag, god weekend, god rygtræning, god kaffe og god disney show i aften.

mvh. Niklas