Bænkpres – Position

af | 20. jan 2017

Byg strandmuskler med bænkpres

Bænkpres er en utroligt populær øvelse. Især blandt mænd, der måler… ego (?)
Det har siden tidernes morgen (eller træningscentrenes morgen) været det mest benyttede løft til at træne de primære strandmuskler og samtidig vise hvor meget disse primære strandmuskler kan løfte.
Men bænkpres har også været udskældt. Af fysioterapeuter, spinningsinstruktører, langdistanceløbere og den almene fitness-borger (ihvertfald fysser – jeg skyder bare til højre og venstre her).
Altsammen fordi den “giver skulderskader”. Bænkpres giver ikke i sig selv skulderskader. Bænkpres giver stærke arme, stærkt bryst, stærke skuldre og i ordene fra en teenager på vej til at finde sin strammeste t-shirt: “Stærkt Game hos damerne, man”.
Årsagen til at bænkpres er udskældt ligger mere i forlængelse af dårlig teknik, dårlig position, dårlig programmering og et et lidt for kraftigt ego, der gerne vil fylde t-shirten hurtigere.
I dag tager vi lige et lille skridt tilbage og kigger på hvordan vi gør bænkpresset mere fys-venligt (… eller skuldervenligt. same same)

I dagens video får i:

på 3 min og 11 sekunder

  • En introduktion til skulderbevægelsesfrihed
  • En kort forklaring på hvor stangen bør (kan) ligge når i bænkpresser
  • En forklaring på hvordan albuer optimalt set bevæger sig
  • Dårlige jokes.

Tilføjelse til dagens video:

En ting er at bænkpresse flot og nydeligt – en anden ting er at programmere fornuftigt ift. bænkpres.
Ligegyldigt hvor god en teknik du har i bænkpres (eller hvilken som helst øvelse, for den sags skyld) vil det være en dominant bevægelse (og derfor en dominant trænet muskelgruppe), hvis ikke du har balance i din programmering.
Jeg har tidligere skrevet omkring fordelingen af træk og pres bevægelser i træningsprogrammer. Jeg anbefaler altid 3:2 fordelingen. Dvs. du har 3 træk øvelser hver gang du har 2 pres øvelser – på den måde sikrer du dig, at din ryg er stærk nok til at holde skuldrene flot tilbage på plads.
Samtidig ser du også godt ud EFTER du har flexet brystmusklerne på stranden og er gået forbi personerne.

Den her post er meget “drenge-orienteret”. Men lad os være helt ærlige her, damer. Det er fordi drenge er dummere når det kommer til at måle… Ego.
Derfor har de brug for lidt kraftigere hentydninger. I, de damer, får dog stadig massere ud af at bænkpresse og må meget gerne se med.

Fortsat god fredag, god kaf’, god bænk, god strandforberedelse og godt bænkpres.
Mvh. Niklas