Squat – Opspænd (+ Position)

af | 2. dec 2016

Squat bedre med et bedre opspænd

De sidste to fredage har vi bl.a. talt om trykfordeling i et squat og din kropsbygnings effekt på squatmekanikken.
Denne fredag tager vi fat i selve opspændet i squattet. Det er nemlig rigtigt fedt at squatte, og det er endnu federe at squatte stabilt og tungere. Dit opspænd er med til at sikre dig, at du kan bære en given vægt helt ud i en yderposition – og samtidig rejse dig med den igen (uden slinger i valsen). Der er rigtigt mange forklaringsmodeller når det kommer til et opspænd, og min tilgang handler i stor grad om at placere jer ordentligt ift. jeres kropsbygning, INDEN i laver selve spændet i maven (…og så huske, at holde spændet i maven bagefter…).

I dagens video får i:

på 3 minutter og 28 sekunder,
– En (meget) kort forklaring på hvornår du skal bruge dit opspænd.

– en 1, 2/3, 4’er med enkelte værktøjer, der kan benyttes til at forbedre dit opspænd

– en kort idé om hvordan i kan se, at i holder jeres opspænd undervejs i squattet.

Tilføjelse til dagens video:

En af de spændende elementer ved at være træner, instruktør, coach eller underviser inden for træning er konceptet “trænings cueing”, eller simplificeret og oversat: “Evnen til at give en kort og akut forklaringsmodel på den bevægelse, der kræves af personen, der skal udføre den”.

… Og der findes rigtigt meget uhensigtsmæssig cueing.

Eksempel 1:

Når træneren eksempelvis siger “brystet op” i squat; men det reelle effekt mål vi gerne vil have udføreren til at lave er: “Ret ryggen, spænd i skulderbladene, træk stangen fra hinanden og ned i kroppen, hold dig rank, hold godt fast i barbell’en” – og resultatet af “Cue’et” bliver, at udføreren laver bananen.

Eksempel 2:

Eller hvis træneren siger “spænd op” , men det reelle effekt mål er: “Spænd i ballerne, spænd i maven, hold spændet i maven, spænd i resten af kroppen inkl. “brystet op”-spændet, jeg gav dig lige før, hold det i hele bevægelsen” – og resultatet af “Cue’et” her bliver, at udføreren bare klemmer helt vildt om vægtstangen imens de holder vejret og undrende spørger sig selv “…Spænd op i hvad?”.

Konkretiser dit QUE

I mange tilfælde kan en konkretisering af “brystet op” eller “spænd op” til det individuelle eksempel udføreren har svært ved, afhjælpe en del mere, end de klassiske overeksempler.
Cueing er svært. Men forhold jer til mennesket, og menneskets bevægelsesvaner, så skal det nok gå. Der er altid rigtigt mange forskellige forklaringer, på præcis den samme bevægelse.
Jeg giver i videoen 4 eksempler på simple små bevægelser, der kan hjælpe på dit opspænd i squattet, men det er ikke utænkeligt at forklaringsmodellen, der skal til for netop dig, kan være en anden ordføring.
Jeg vil altid prøve at holde det så simpelt og let tilgængeligt som muligt, også selvom, den sluttelige effekt af et “cue” kan være væsentligt mere kompleks.

Men i finder aldrig ud af det før i prøver! Så se videoen, forhold jer til at have en bedre udgangsposition når i squatter og SPÆND OP!
Fortsat godt opspænd, god kaffe og god fredag.

Mvh. Niklas