Squat: Tryk og ledkinetik

af | 18. nov 2016

En bedre forståelse af squat stabilitet

I dagens fredagsvideo tager vi fat i alles yndlingsøvelse: Squat.
Mere specifikt skal vi snakke omkring stabilitet i et squat og hvordan det kan starte helt nede fra gulvet og fordele sig gennem leddene.
I min optik er det at kunne squatte en essentiel menneskelig egenskab. Og her mener jeg ikke, at kunne squatte 200 kg. Bevares, det ville være en vanvittig verden hvis alle kunne squatte 200 kg, men i denne sammenhæng mener jeg “bare”, at kunne sætte sig ned i et squat uden at lyde som om nogen har trykket meget hårdt på en sækkepibe.
Når først man kan sidde i et squat, så er det på tide at optimere på det grundlag, hvorfra der skal flyttes vægt. På den måde bliver i stærkere og jvf. ligningen om de tre små grise (hvor et stærkt menneske sammenlignes med et godt bygget hus), er det naturligvis noget alle ønsker at være.
Det fed’ at være stærk.

I dagens video får i:

3 minutter og 14 sekunder indeholdende,

  • En simplificeret forklaring på hvordan tryk fordeler sig gennem leddene
  • En sammenligning af squat med lego klodser (… den er god nok)
  • Et simpelt værktøj til at gøre jeres squat mere stabilt.

Tilføjelse til dagens video:

På baggrund af, at ville gøre underlaget som vi squatter på så solidt som muligt, vil jeg gerne give et skud ud (det er det alle kendisserne kalder det, ikk?) til min kollega Kristian Bradsted og hans video omkring træning på ustabilt underlag (ca. 2 minutter og 30 sekunder inde).
I samme ombæring vil jeg også nævne, at det også er dette, der er årsag til at i bør squatte i hårde sko fremfor eksempelvis løbesko eller Nike Free (ignorer mig i videoen…).
Hvis i, i forvejen har en tendens til at falde ind i anklerne, bør i ikke iføre jer sko, der er bløde nok til at lade jer falde endnu mere ind i anklerne.

Fortsat god squat, god røv, god weekend og god kaffe.
Mvh. Niklas